Selecteer een pagina

Verspreid enkel een persbericht wanneer je echt iets nieuws te vertellen hebt. Weet dat redacties elke dag opnieuw enorm veel persberichten ontvangen. Je boodschap moet dus opvallen en concreet zijn. In de ideale situatie ontvangen de journalisten een artikel dat ze onmiddellijk kunnen publiceren.

In dit artikel geef ik tips hoe je zelf een goed persbericht kunt schrijven.

Een titel opent of sluit de deur naar je persbericht

Een goede titel verzinnen voor je persbericht is niet evident. De titel is vaak het eerste en enige wat journalisten lezen. Met andere woorden: de titel doet hen beslissen of ze je persbericht zullen lezen of niet.

Een titel schrijven kost tijd. Zorg ervoor dat je titel minstens voldoet aan deze 3 criteria:

 1. Kort, want de journalist beslist snel.
 2. Actief, want dat komt ondernemend over.
 3. Helder en duidelijk, dit kan je best checken door anderen de titel te laten lezen. Wat is volgens hen de betekenis? Zo weet je meteen of je titel de juiste boodschap communiceert.

Moet je dan niet meer creatief zijn? Jawel, maar niet als dat de heldere communicatie van je boodschap in de weg staat. Een woordspeling is tof, maar durf schrappen als dit je boodschap ten goede komt. ‘Kill your darlings’ geldt ook voor persberichten 😉

 

Geef alle informatie in de eerste zin

Vertel alles in de eerste zin van je persbericht. Een journalist wil onmiddellijk de nieuwswaarde beoordelen. Slaag je er niet in om zoveel mogelijk te vertellen in de eerste zin van je persbericht, dan zal de journalist afhaken.

Geef in de eerste zin van je persbericht antwoord op (minstens) 4 van deze 6 vragen:

 • Wie?
 • Wat?
 • Waar?
 • Wanneer?
 • Waarom?
 • Hoe?

Voorbeeld: ‘Na spannende rectorverkiezing is Jan Janssens vanaf volgend academiejaar de nieuwe rector van de Universiteit Antwerpen.’ 

Dit is een goed begin van een persbericht, want deze eerste zin beantwoordt deze vragen:

 • Wie? Jan Janssens
 • Wat? Nieuwe rector van de Universiteit Antwerpen
 • Waar? Antwerpen
 • Wanneer? Vanaf volgend academiejaar
 • Hoe? Een spannende rectorverkiezing

De waaromvraag is in dit voorbeeld minder dringend, want een universiteit moet geleid worden. Daar stelt niemand zich vragen bij.

 

Authentiek

Vertel het nieuws niet alleen. Toon het nieuws of laat iemand aan het woord. De CEO van het bedrijf bijvoorbeeld. Zo lijkt je nieuws echt en waardevol. Heeft je CEO weinig tijd of niet de scherpste pen? Schrijf gerust zelf de quotes. Vraag wel de goedkeuring van je baas voor je het persbericht verzendt.

Vergeet ook niet om je persbericht af te ronden met wat je bedrijf precies doet. Doe dit in enkele kernachtige zinnen, maar zo creëer je wel een context voor de journalist.

 

Een goed persbericht schrijven is geen makkie

Yarrid schrijft graag een goed persbericht. Hij beoordeelt de nieuwswaarde en adviseert je over hoe je connectie vindt met de waan van de dag, die voor journalisten belangrijk is. Neem vandaag contact op met Yarrid. Zo overtuig je journalisten met jouw nieuws.